Archives


India pale ale (IPA) har tydlig doft av humlen
IPA, india pale ale, är ett överjäst öl framställt med extra mycket humle och malt. Humlen ger ölet tydlig beska och arom, malten ger fyllighet och högre alkoholhalt (från 5% och uppåt). Modern IPA i amerikansk stil har en stor, blommig humlekaraktär med inslag som grapefrukt, aprikos och tallbarr. Det traditionella engelska IPA-ölen jordig, kryddig karaktär på humlen och en mer rostad maltsmak.
En myt är att IPA:n kom till i slutet av 1700-talet för att klara resan till de Engelska kolonierna i Indien. Det är inte riktigt sant, utan ölet fanns tidigare under namnet oktober beer. För Englands marknaden lagrades ölet alltid ett par år, men när det skickades till Indien gjorde man det färskt och lagringen skedde under båtresan dit. Efter hand kom ölet att kallas india pale ale och det utvecklades vidare bland bryggerierna i staden Burton. Vattnet där var extra hårt, vilket gjorde beskan tydligare, men även att färgen blev ljusare och klarare än i andra öl på den tiden.

Tyresö Trillium

En IPA för ljumma sommarkvällar och med grillen full med godsaker. (3.49) | 79 Ratings ABV:6.5% IBU:30 Malts:Pale Ale, Wheat, CaraPils, Hops:Columbus, Simcoe Yeast:Dry English Ale (WLP007) Beer Number:#107 Availability:Lagervara Additional NotesIndia pale ale (IPA) har tydlig doft av humlen IPA, india pale ale, är ett överjäst öl framställt med extra mycket humle och malt.

Läs mer